Какво ли е всъщност човек за света,
разбира ли той, щом се ражда дете
и значи ли нещо всяка душа
и чувствата в нея за някой поне?
И как днес празнуваш с приятел победи,
а утре в неволя си вълк-единак
и следваш безсмислени чужди повели,
забравил да чакаш съдбовния знак?
Така ли е грешно животът устроен
и Рай ли е тази земя или Ад,
изгрява ли слънце след дъжд див, пороен,
или пък е всичко красив кръговрат?
* * *
Човешка природа, така неизбежна,
с години изграждаща странен подход,
безгрешно на всички езици превежда,
че в своя живот само ти си на ход!
© Елица Todos los derechos reservados