КАНТАР
Колко тежи един обикновен кантар,
този същият кантар,
с блюдото, с веригите, с куките,
с дългата лента, с мярката за тегло?
Без продавача обаче, който с лявата си ръка едва го държи,
а с десницата си дърпа стоката наляво и надясно и я претегля
със същия този стар, забравен и ръждясал кантар,
но не по-стар, разбира се, от самия любопитен човек,
който е решил накрая всичко да отмери,
и теглото на земята да не бъде по-малко отпреди,
на кантара и собствената си сянка да сложи,
и заедно със себе си още веднъж да претегли артикула!
КАНТАР
Автор: Христо Петрески, Р. Македониja
Колку тежи еден обичен кантар
Но самиот тој кантар
Сосе тасот, синџирите, куката
Долгата лента со мерката и тегот
Без оној кој со едната рака одвај држи
А со другата влече лево десно и мери
Со еден стар заборавен и рѓосан кантар
Но не постар од самиот љубопитен човек
Кој решил ете конечно сé да измери
И тежината на земјата да не биде помалку
На кантар и сопствената сенка да ја стави
И заедно со себеси уште еднаш да ја премери!
Б.а. Стихотворението е поместено в преводната ми двуезична книга „Магичен кръг” (2015) от проф. д-р Христо Петрески.
© Латинка-Златна Todos los derechos reservados