Капан за мишки
В света ми прескучен,
де всичко подреждам
и вечно премислям, прехвърлям наред,
в деня ми, заключен
в едната надежда,
че мога да вкарам аз хаоса в ред,
в живота безстрастен –
безкрайно улисан
да чисти и лъска заветния Миг,
над моето щастие,
тъма появи се –
на пакостна мишка в злокобния лик.
Е, котката викнах
в надежда голяма,
че подвизи нейни аз знам не един…
Но тя не откликна –
за нея измама
е всичко, по-долу от „Рòял Канùн”.
Тогава от „Кауфланд”
накупих по спешност
лепило за мишки и плъхове и …
със пръсти и с длан
залепнах успешно –
а мишката тъй и не се появи.
Отчаяна, в Гугъл
потърсих решение
и бързо открих го – устройство едно –
от мишки и други
гризачи спасение
най-сигурно и кардинално било.
Поръчах го, бързо
дойде с куриера;
пакетчето малко аз нервно развих,
към мрежата свързах –
и ето – трепери,
писука в зелено, в червено ръмжи.
И чух на тавана
аз тропот далечен –
избягаха в паника мишките зли.
Тревогата хвана
и паяка вечен
в мазата – нанейде и той се покри.
Дори и бълхите
по кучето старо
изчезнаха –не подозирах дори,
че паразити
да ни докара
можело то – ужасно, нали?
Но котката наша
реши, че не може
да свикне с тоз рязък, зловещ ултразвук.
Нанейде отпраши
и котето божем
си взе – подозирам, че малко напук.
Пътека проправи –
и ето – след нея
изчезват гъсок и теле, и прасе.
Виновно се дави
в лай Джаки, беснее,
че вярната питбулка страх я тресе.
Синът – и без мишки
избягал бе, милият,
но в паника тръпна по моя съпруг –
че нямам излишни
ни младост, ни сили
в живота ми късен да търся аз друг.
А той все се мръщи –
устройството гледа –
и нямам май избор – решавам така:
на фирмата връщам,
макар без повреда,
машинката чудна – и вижте сега:
Прибра се с детето
от дългото скитане
сиамката дива, след нея в строг ред
гъсокът, телето,
прасето немито,
бълхите и паякът с Джаки отпред.
И в родната къща
в мир кротнали всички
щастливо дочухме как с църкане пак
при нас се завръща
мишлето обично
и орех търкаля в таванския мрак.
© Венета Todos los derechos reservados
Росе, благодаря! За много години, момичета! Здраве и късмет - и моооого обич!