Дали сте осъзнали вий приживе
каква благочестива дан сте дали
на българите? Как умът от сиво
е разцъфтял след буквите скрижали?
Един живот човешки не достига
заслугата вековна да усети,
дори когато в него взор не вдигат
от листа прозаици и поети.
Славянството в Европа ви почита,
пред светите ви мощи днес се моли,
затуй, че подарихте чрез очите
одежди за ума - отроче голо.
Книжовността крила е за орлите.
Със нея се достигат висините.
© Мария Панайотова Todos los derechos reservados