КОЛЕДНА МОЛИТВА
Все още помня някои неща,
които трябва о̀време да свърша –
да насека на моя стар баща
в гората два самара сухо върше,
на мама някой ден да занеса
пантофи със пюскюл от панаира,
и да наточа острата коса –
напролет с дядо да косим баира,
и цвете – на любимата Жена,
да не замръква сам-сама без цвете –
преди да падне първата слана,
за сетно да си развъртя конете,
на синовете – карти за белот,
на всичко коз! – да цакат без умора,
по-вечни и от живия живот,
това са, Боже, скъпите ми хора,
и всекиму по нещичко раздал,
стори ми чист и по-далечен пътя? –
и да ми пазиш извора от кал,
че тя – калта! – душите ни помътя,
да не забравя лист и чер молив –
да се запиша, миг преди да литна...
И – ако утре се събудя жив,
да чуеш, Боже, моята молитва.
© Валери Станков Todos los derechos reservados