Бе, тоя вятър… Сякаш да издуха, цялата ми мъка през носа
опита. Във битка с облаците, упорита
вие, вие се, превива клони,
вихрен порти черни рита
и листа…
И сняг
на пориви,
звънлив и песъчлив долита.
Контра-пунктиран. Негатив на пясъка
от пролетта, заседнал още
в моето око -
боде ми…
тоя летен пясък,
тоя леден сняг
в тоя бледен свят…
Ако Нептун бе Дядо Коледа,
елените му щяха да са риби без копита,
като пължоци1 щяха да се влачат по корем.
Еленът Рудолф щеше
да е ням,
безмълвен и студен.
Снежанка –
О, Снежанкее… бяла сепия,
обута с водорасли,
с жабо от плесени,
и луга
хладна, мразовита,
Край своя благодетел с морски тен…
И нямаше в комина да се хвърлят от небето,
Със весел звън и със следи от пепел
по балтона заснежен,
Не.
През отвора канален,
от дебри мрачни Бог Нептун,
в дома ти тъжен щеше да долита.
Следи зелени да оставя
със дъх миазмен,
кални пръски,
съмнително кафява ръкавица, отпечатана на белия панел...
Спри да четеш за миг, братле, и представи си тоя ураган –
……………………………….
……………………..
………………
…………
………
……..
……
….
…
..
.
Чичо ти Бош, художникът забъкнал2 се, ще млъкне! С поглед ще попита -
бруталната процесия във този празен ден,
(Ден празничен? Вълнуващ?
Анти Коле Ден.
И
антипразник.
АНТИДЕН)
кой сбъркан мозък е родил,
опорочен...
Кому е нужно да ме тровиш със надежди?
Да ми набутваш снимка остаряла с приказен мотив.
Млъкни и погледни към улиците кално-снежни –
Реалността е всъщност грозен негатив!
1 Пължок – според експерти означава гол охлюв в Банскалийско. Можех да използвам и „влечуги”, ама така ми звучи по-тлъстичко :)
2 Забъкнал – прен. в смисъл на объркан, претоварен, задавен :)
© Боромир Todos los derechos reservados