22 dic 2012, 12:00

Коледна приказка 

  Poesía
586 0 6

 

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

 

И пак една звездица ще изгрее

над Валтазар, Каспар и Мелхиор*,

за да им сочи път през Галилея

към яслата във оня стар обор;

и пак камбанен звън и песнопения

ще разнесат вестта, че в този ден,

като надежда свята за спасение

Исус Христос отново е роден.

 

И Господ своите ангели ще прати,

и херувим до серафим крилат,

сред хората ще слязат на земята

и ще изкъпят всички в благодат.

И в тъмнината на нощта беззвездна

Престоли, Сили, Власти, Начала*

ще литнат от космическите бездни

– безплътна рат с архангелски чела.

 

И някое Господство, ангел някой

ще прелети над моя тих квартал.

Горкият, как да разбере сред мрака

какво от висините е видял?

Тераси голи, покриви, комини –

безснежни или в сняг като памук.

Дано архангелът да ни отмине,

дано не слезе серафимът тук!

 

Това са покривите на затвора,

на лудницата, детския приют...

Нощта е празник за щастливи хора,

а там е мрак, а там е глад и студ.

Нататък морга, болнична палата,

и дом за старци – безнадежден свят.

 

Не слизайте, архангели крилати,

тук искат хляб, не търсят благодат.

 

Знам, тази приказка е неудачна

пред празника, дошъл с камбанен звън,

но тя е истинска, макар и мрачна,

като самия тъжен свят навън.

И ако все пак светли херувими

ни носят нещо в празничния час,

това да е надеждата,

                                      че има

един Спасител в този мрак край нас.

 

______________

 

*Валтазар, Каспар и Мелхиор – тримата влъхви, донесли на

новородения Исус своите дарове – злато, тамян и миро;

*Божието воинство има своите чинове – във висшата йерархия са

Серафими, Херувими и Престоли, в средната – Господства, Сили

и Власти, в низшата – Начала, Архангели и Ангели.

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Поздравления за чудесното стихотворение! Светли и хубави празници!
  • Благодаря ви, приятели! Да бъдат светли настъпващите празници за вас и хората около вас!
  • Хубаво и точно представяш този безнадежден свят, Северянино!Поздравление!
    Весели Коледни и Новогодишни Празници!
  • Уникално е! Много ми харесва
  • Господ да ни е на помощ, дошли са такива времена - хляб, а не вяра... но теб Господ те е белязал със звезда на челото, с голямата ти дарба!
  • "...надежда свята за спасение..." Човеколюбието ти реди думите в тази твоя коледна приказка, Валентин!Нека Коледа сбъдне мечтите ни за един по-добър свят! Светли празници!
Propuestas
: ??:??