Красиво ли е или не
да имаш пламенно сърце.
Да бъдеш лесен, топъл, ведър,
да си приятничък и щедър?
Красиво ли е да си благ,
да си величествен юнак,
да съдиш само по делата,
на всеки да дариш благата?
Красиво ли е да си бич,
да си суров и буен пич,
да имаш всичко и да искаш
да мачкаш, биеш и натискаш?
Красиво ли е да си умен,
да водиш тих живот, разумен.
Да виждаш всичко както е,
да имаш заешко сърце?
Красиво ли е да си весел,
животът да е пъстра песен,
да имаш купчина пари
и рой приятели добри?
Красиво ли е да си малък,
да си безпътен, свит и жалък,
да не умееш да обичаш,
но често в вярност да се вричаш?
***
Красиво ли е или не
да слушаш своето сърце
и, щом поискаш, да си жив,
да тръгнеш пак по пътя див?
© Нико Ников Todos los derechos reservados