Из Алпите велики се разхождах
- Каква е таз неземна красота?
И мълчаливо с погледа обхождах
ди вундербаре берген! Улала!
Снегът блестеше горе примамливо,
макар и зомер – светкаше игриво -
по пистите желаех да летя:
ски фарен - ехте красота!!!...
Ах зоо!! Не бе възможно – беше лято.
За моето желание крилато
реших да взема и пресътворя...
ви айн турист и да се насладя
Ви вундарбаре шьойне еделвайсен
Реших айн щраус да си набера
и тъкмо да посегна: "О, майн Гот!"
Изскочи полицист мит хиршен рог
Ден хорн ер много силничко наду.
Усмихна ми се, пита: Ви хайст ду?
А аз фор шрек така си онемях
и думите му даже не разбрах:
Еленският му рог бе тъй прекрасен,
На унд майн дойч за жалост тъй ужасен.
Реших да му се хвърля на врата
Ферспрах мих кайне китки да бера
Били ди блумен тука ганц ферботен
Какъв е тоз народ тъй неграмотен!!
За два-три стръка от трева
аз трябвало айн щраф да си платя...
Че как тъй? Викам аз: "Швейцарски нрави.
Идете да глобите ваште крави!!!
Те всеки ден зелена грас пасат..."
"Унд еделвайси зихер си ядат!!" -
Контрира ме швейцарецът ужасно.
Напираше за щраф, то беше ясно!!
Какъв ужасн думер копф!! Уви!!!
В швейцарско да си КУ бе селавив...
код:
прекрасни планини ухаа/ лято / карам ски-истинска / а така ли / като турист /
какви чудно-красиви еделвайси / букет / О, боже мой! /полицай с еленски / рогът той/ Как се казваш?/ от ужас/а пък моят немски / обещах си никакви / цветя/ забранен0 / глоба / трева / а,и /сигурно / глоба / глупак /крава...
© Нели Господинова Todos los derechos reservados
а този език ми е толкова непонятен,
че никога няма да го науча