Левски
Твоето име днес е светиня
за целия български род.
Твойте слова били са магия,
за светла съдба бил твоят зов.
Лицето ти било като икона,
с руси коси и сини очи.
Душата ти била честна и нежна,
изпълнен си бил със мечти.
Бил си ти като всички други,
но много различен от тях.
За народа си искал да няма сълзи,
да няма робия и глад.
Където си стъпвал, следа си оставял
с прости и кратки слова.
Народът измъчен на теб се осланял
за своята трудна съдба.
Бродил си ти из горски дъбрави
без сън, без покой и без дом.
Гори и поля, села и паланки
събуждал си с огън и плам.
И тази надежда, що е горяла
в твоето смело сърце -
властта озверяла, от страх подивяла,
желае лъвът да умре.
Страшен комита врагът те нарича,
издирва те в твойта страна.
Но българин Юда тебе обрича,
продава той твойта душа.
За тебе ридае народът ти свиден,
пред твойто свещено бесило.
С твоята сила и вяра, и жертва,
достигна безсмъртие свидно.
© Пепа Райчева Todos los derechos reservados
за целия български род."
и дано продължава да бъде
Поздравления за стиха!