Хитрата Лиса лисана
тази сутрин рано стана.
Изми си хубаво лицето
и напудри си нослето.
Сложи обеци,гердан,
та по целият мегдан
друга като ней да няма-
красавица най-голяма.
На краката чехли сложи,
а пък роклята,о Боже,
като от витрина взета.
Взе си чантата и ето
кръшно, кръшно и превзето
тръгна към пазара Лиса,
кой я види да се слиса.
Гордо ходи и се смее,
ергените да лудеят-
хубава и е снагата,
дваж по-хубава главата.
Но не щеш ли за беда
по средата на пазара
някой сложил е тава
със помия стара.
Лиса вирнала глава
към краката не поглежда,
спъна се във таз тава
и .....о,никаква надежда.
Често случва се така,
който вири си носа
в помията и калта
най-подир се озовава,
от гордоста му нищо не остава!
© Лидия Кърклисийска Todos los derechos reservados