Защо да моля като просяк
Да вляза в Европа
Да стана част от задния и двор
Когато знам чий отпечатък нося
На Българския род
На Дуло
И на свободния човешки взор
Когато виждам в спомени далечни
През степите препуска бляскав Хан
В земите родни се завръща
Позна ли ги!?
Наричат се Балкан
Когато знам как гърци , франки и ромеи
Пред нас са скланяли глави
Покорно те на колене стоели
С молба
Ювиги Пощади........
Когато знам кой спря Халифата
Надменните Латини кой срази
И къде разби се турската атака
В стремежа си за западни земи
Лъвът не моли като просяк
Та на света ний дали сме писмо
Култура , знание , изкуство
Нов светъл ред и животворен тласък
На цялото човешко общество
Защо ли не изтриха вековете
Отпечатъка на рода ни велик
А псевдоучени и чуждопоклонни политици
Посегнаха на Българския лик
Посяга се на нашите светини
Посяга се на Българския Храм
На всичко родно и изконно
Посегнаха и нямат срам
На тях добре им е известен
прост факт в много летописи отразен
Човек без вяра е обречен
Народ без гордост покорен
Да...........
Красиво изглежда дървото на облагата
Поне докато не усетиш , че е подпален дънер
Прогнил и кух
А от пепелта ще ни издигне само вярата
В силата на Българския дух
.......................................
Аз знам че много не го знаят
Че кой ли вижда със затворени очи
В мъгла живеят
В летаргичен сън витаят
Колобърът къде ли спи.
Но вярвам пак ще дойде време
Камбаните ще зазвънят
И от мрак вековен ще изгрее
На Българският лъв духа
********
© Констант Булгара Todos los derechos reservados