Магията на Южните морета...3
(триптих)
1. Вечност
То беше храм на Красотата!...
А в него аз бях обладан
от религията на хазарта
и лудостта да бъдеш сам!..
2. Вечер
Щом догори на запад във залеза морето
и топла нощ разпръсне на траура цвета,
звездите разпилени събират се в небето
и слизат да се къпят във топлата вода...
Те весело играят... Надбягват се с вълните...
Русалки ги заплитат в коси със морски цвят,
а тия вечни скитници, моряците, в нощѝте
въртят се и от мъка не могат да заспят...
3. Утро
На Изтока стопеният метал
разлива се, разпалва се водата...
От облаци и слънце пресъздал
е Вятърът, с изкуство непознато
сам подлудели цветни светове,
от замъци и весели градини –
населени със Млади боговѐ
пияни от възторженото вино
на изгревът...
... Задъхани от светлата си власт
там облаци им сá конете...
И любят Вятърът със огнената страст –
възможна само миг преди да светне...
Някога в Пасифика
© Коста Качев Todos los derechos reservados