МАЙЧИЦЕ
Майчице, искам да си жива -
заветът вече е изпълнен.
Върнаха дядовата нива,
чернее угарът беззърнен.
Ралото изгни в пустия ни двор –
дървояди с годините го яли.
Кравата Белушка е в общия обор –
казват, цигани я крали.
На текезесето сложиха кръста,
останаха слепите пазачи.
Залагат старци венчален пръстен,
сиромашия в село крачи.
Майчице, не искам да си жива,
на ъгъла с ръка да просиш!
Властта е алчна и крадлива.
…Надеждата плода преноси.
© Мимо Николов Todos los derechos reservados
Поздравления!