Млада кокошчица свари
и със зеленце запечи.
Чушки с боб напълни
за лапачка се постегни.
От винцето на 3 годинки,
очите блясват на маслинки.
А вита баница със тиква,
вълчи апетит подтиква...
След богатата гощавка,
добрата, умната стопанка,
чевръсто измива и скрива,
всичко от погледа покрива:
маслото и яйца, и мляко,
за сиренце гледаш жалко.
Месце, сланинка, кашкавал.
До днес... Стига си ял!
От утре ти забравяш
блажничко да хапваш.
Четиридесетдневен пост,
да си смирен, като гост.
И Коледа щом настъпи,
забраната ще отстъпи.
И ще бъдеш ти щастлив,
душевно чист, отрадив*-
наяве ще видиш сина Христос
дар за въздържание и пост.
2010 г.
*отрадив (ост.) - утешение
© Божидарка Божинова Todos los derechos reservados
посветен на непреходни
християнски ценности!
Поздрави!!!
(Искрено съжалявам, че чак сега го прочетох.)