Спирам да съжалявам,
че много остарях,
а още съм жива.
Май започвам да се очовечвам,
макар че още малко съм дива.
Може би ще мога вече
да обичам всички хора
и добри, и лоши,
и ще мога да ги каня
на череши в двора.
Може би ще се науча
даже да прощавам
обидата си тежка
и да спра да занимавам
с това други хора.
Може би ще се науча
оскъдния си хляб да деля
със оскъдни хора
и ще ги поканя в къщи,
а не вън на двора.
Може да обикна
всички безгръбначни
и ще почна да мечтая
за проекти брачни.
Какво ли не прави
деменцията стара,
която кротко пристига
без никой да я кара.
Може би ще си намеря
даже и душа,
и че горе отивам
с нея да се утеша.
© Лиляна Стаматова Todos los derechos reservados