Молитва за пътника
Бъди над него!
Бди над него!
Не го оставяй!
Съхрани го!
Щом някой е на път
потеглил,
помагай му -
дано да стигне.
С порои бурни
го не спирай.
И урагани
му не пращай.
Че който търси,
той намира -
но с част от себе си
заплаща.
Не съжалява,
не горчи му
потта солена във устата.
Ще я оближе,
ще му мине
умората от самотата.
И пак ще тръгне,
пак ще крачи,
живота си
на път превърнал.
За младостта
не ще заплаче.
Не ще поиска
да я върне.
Само за пътя той милее
и в пътя вижда
своя смисъл.
Не може да запре. Не смее.
Защото сам се е орисал.
Помагай му
с каквото можеш,
ако не искаш -
не пречи му.
Без пътя,
той е невъзможен.
Нека пътува!
Нека стигне!
© Александър Калчев Todos los derechos reservados
Почитания!