Решиш ли някаква задача трудна,
достигнеш ли отдавна гонената цел,
празнуваш яростно победа чудна,
и тръгваш във живота, нова грижа взел!
Такава е човешката природа,
тя винаги във огън зъл гори,
подклаждана от бурите в живота-
безвремието нея я мори!
В гонитба на коти и на цели,
не сещаме как се навъртат дни!
И също, като в ято отлетело,
нещата се разпръскват на страни...
Когато стигнеш някое стъпало
за миг поемаш дъх и тръгваш пак,
дори от туй, да ти е прикипяло,
не спираш битката със своя мрак!
И ако някога от залисия,
изгубиш смисъла и свойта цел,
до хоризонта пак ще я откриеш,
Бог мотивацията, ти е дал!
12.07.1975г. София
© Христо Славов Todos los derechos reservados