Мълчи балканът, че е с напоена от кръв земя.
На Шипка всичко е спокойно след тежката война.
О, Шипка, велика, славна ти.
Колко ли мъки си видяла през тежките борби.
Колко кръв се е проляла на великите герои?
Колко орди стъпиха по твоите земи?
Славата залива ни днес като порой,
че кръвта им в теб попи!
Виковете им и днес се чуват като тътен.
О, Шипка, никой не прободе сърцето бойно!
Споменът ти лют винаги ще остане мътен.
Но така направи, че днес на Шипка всичко е спокойно!
© Никалас Борисов Todos los derechos reservados