Набожен
Той кланя се смирено пред олтар,
на Бога прави знак с поклон,
но с дявола играе на комар
и пее дяволски канон.
Набожен, вярващ, благ, смирен е той,
за триединство свято ни говори
и стихоплетства в нощния покой,
молитви божии в захлас дърдори.
От Библията скрито, тайно пак преписва,
със дявола лукав се хваща на облог,
че може той да лъже, както му уйдисва
и да злослови дръзко в името на Бог.
Със фразите си сложни и помпозни
промива той човешките уши
и сипе коментари религиозни,
с памук измъква хорските души.
Под стиховете на творци прекрасни
безмислици в захлас реди, излива
и с тъпите си глупости опасни
той красота и истина убива.
09.01.2011
© Даниел Авдала Todos los derechos reservados