Не заминавай
Пътнико самотен, тъжен,
накъде поел си ти?
Спри по пътя своя труден,
у дома се завърни.
Ти си тъй обезверен
в собствената си страна.
И напълно си сломен
по заветната мечта.
Искаш твоят дом да бъде
най-добрият пристан тих.
Искаш в него да пребъде
детски смях щастлив.
Пътнико самотен, свиден,
спри за малко - помисли!
Тъй ли лесно ти отхвърляш
собствените си мечти?
Зареди се ти с надежда,
запази си мъдростта.
И не вярвай на невежа,
що кълне ти се в честта.
Пътнико самотен, тъжен,
смело ти се надигни
и със глас уверен, силен,
ти словата си кажи.
Че не искаш да оставиш
най-красивата страна.
Че не искаш да забравиш
собствената си мечта.
Че на теб са завещали
да опазиш своя дом,
да изтриеш всички сълзи
в неспокойния си сън.
© Пепа Райчева Todos los derechos reservados