Незакъснял урок по ботаника
Шансът е малко, загадъчно семе,
попаднало в твоята почва.
"- Какво ли е? - питаш - Отде се е взело?
- Да прилича на плевел започва..."
Но то не е плевел - расте и не пита,
дали му познаваш цената,
през бурена път неусетно пробива...
И ето расте над земята!
Гледаш го ти и мисъл нехайна
идея в главата завързва:
"- Какво да го правя, мястото трябва? -
отрязваш стеблото със сърпа."
В чужда градина съзираш съседа,
шансът плеви, окопава.
От него обира късмет и напредва,
а ти градинар си остана!...
Връщаш се вкъщи болнав и замаян...
Работа как да захванеш?
Да правиш започваш план за промяна,
но шансът отдавна го няма!
Години наред се надяваш, че може
в малката сива градина
растение рядко стебло да покаже,
но твоята Пролет отмина!...
След китната Пролет и дивото Лято
златната Есен настъпва -
време е с труд да засееш полята...
Шансът е твоята жътва!
© Десислава Вълова Todos los derechos reservados