Българийо - днес независима –
дарявам ти тези слова:
Пред никого, тиха и хрисима,
не свеждай смирено глава!
Лъвът ти е горд, непокорен е.
Кога е зависел от друг?
Спартак ли, Ивайло, с тез корени,
въстанали именно тук?
Паисий, Раковски и Дякона,
а Кочо и Йово - с гърди
застанали смело и пряко на
робството? Мигар твърди
чужд някой, че нямаме минало?
Ревниво Петлешков и Райна;
Оборище, козните сринало;
Батак - пазят древната тайна
за общност (завет от Кубрата нам),
единство свещено и цел.
За сили, крепили брат – брата, сам;
за българин, знаме не свел.
Поклон пред героите български,
зависимост робска от нас,
отхвърлили! Опити варварски
отбили, талаз след талаз.
Царю Фердинанде, признателни
и днес сме за твоя успех.
Четем манифеста, внимателни.
Гордеем се с този доспех.
Със тебе, Родино, сме свързани.
Спонтанен е нашият ген.
А в делници тежки, забързани;
на тленното станали в плен;
да помним героите, дръзките!
За български майки безчет!
С Отечество, пазещи връзките,
да следваме бащин обет!
(Дияна Ханджиева)
© Дияна Ханджиева Todos los derechos reservados