Някоя и друга теорема, изразени в една малка поема
Математиката ми е смъртен враг,
казвах си наум, другарю драг,
но от днес нататък аз решавам,
със математиката ще се сдобрявам!
Книгата отварям и започвам да чета,
теоремите повтарям, вече пада ми гласа!
В този миг намирам решение -
ще напиша стихотворение!
Записвам първото определение:
ъглополовяща се нарича
лъчът, който ъгъла на две разсича.
Второ правило по ред:
прав е ъгълът, равен на своя съсед.
Две пресечени прави, които образуват комшии равни -
перпендикулярни се наричат и ето, че правилата стават забавни.
Във всеки триъгълник сборът на трите ъгли
е равен на 180, запомни!
Признаци за еднаквост на триъгълници започвам
и ето че първи признак посочвам:
две страни и ъгъл по средата,
при тези условия са ясни нещата.
Още по-силно се съсредоточавам,
втори признак вече ще изучавам.
Два ъгъла и страна една,
достатъчно е само това
и вече със сигурност знаем,
еднаквостта доказваме, без да се маем.
А пък равни ли са всички страни
във двата триъгълника, запомни,
по трети признак еднаквостта доказваме,
и така бележника от двойка предпазваме.
Равнобедрен триъгълник имаме ли даден,
ъгълът при основата на този срещу него е равен.
А пък за равностранен триъгълник друго важи,
60 градуса са всичките му ъгли.
С това геометрията дори не съм преполовила,
но поне представа съм добила,
още колко математика има за научаване
и още колко правила за изброяване,
и като гледам накъде вървят нещата,
цяла стихосбирка ще стане от правилата!
© Михаела Todos los derechos reservados