Обичайте се! Другото отдавна
в живота като смисъл не гори.
Потъват под забравата безславна
успех и власт, имоти и пари.
И щастието с хиляди причини
го търсим там, където то не е,
а после - след ограбени години
притиска ни скръбта на колене.
В илюзии, компромиси и клетви
замръзват дните с гордия си лед.
Прескочили високите си летви -
заграждаме се с ниския си плет.
И вее севернякът, без да спира,
в съмнения и ревности безброй.
А чувствата разкъсани съдира
принудата със вълчия си вой...
Изгубваме се в нощите тревожни,
а дните ни прикрива евтин грим.
За простичкото - винаги сме сложни
и болката не можем да простим.
Калъп ли е? Измама ли зловеща,
но този свят препуска като сън.
И тръгнали за истинската среща,
дори не можем да излезем вън...
Надскочили удобства и прегради,
да стоплим избледнелите черти -
че може би все още скитат млади
у нас несътворените мечти.
Обичайте се! Времето изтича,
а шлаката за път не се брои.
И само който истински обича,
живота би могъл да удвои!
(Търсач на бисери)
© Ясен Ведрин Todos los derechos reservados