От делата живея
Времето е ценен капитал, когато
Разбере човекът, че то е съд и "кофа"
За дела, които пък са - "дърво", което
Дава плодове.
Какво да правя? Пита човек често.
Отговорът мой би бил такъв.
Полезното прави, Прави това, което правиш всеки ден.
Движи се по същи, ил различни
Пътища-пътеки, малко по-различни.
Мисли, мисли и
Гледай какво да се направи може -
Животът е игра, в която ти живей
Умело - смело ти живей, прави.
Изправяй и поправяй, хранѝ и
Сам храни се.
Ходиш ти по своя път, горичка има
Отстрани, кривнѝ да видиш тез дървета -
Живи те са същества, искат-търсят
Твоя поглед - погледни ги и погледай,
Сянка дават те, полезна атмосфера.
Духът те води в полета и пространства
Нови - смел бъди - иска твоята душа
"Трева" нова да пасе - да преживя после
тя - "кравата" прекрасна.
От действия-дела живея аз, отварям
Сутрин прозорци и врати, да влезе
Въздух нов. Ходя и гледам.
Погледът ме ръководи, от него, от
Това, в което се опира той, от природата
Прекрасна моя - зависи всичко.
Предметът всеки у дома чака
Моя поглед, галя преобръщам леко тез
Предмети -
Те живеят, аз живея.
Имай сутрин час ил два за разходка
Из дома и двора - необусловено
Свободно време, когато да бездействаш,
Да работиш за любовта - между тебе
И това, що те обкръжава.
(Може просто
Да седиш за размишление също.
Умът се в теб разхожда в този миг
И час).
Краката да походят искат, ръцете - да
Попипат. Погледът да гледа и да види
Иска.
Ти мислиш, действаш в миговете
Тез в единство и съединение със
Своето пространство. Двор щом имаш,
Площадка пред дома, излез да видиш
Какво там става, какво има,
Полезно нещо (скромно) да направиш.
Гледа погледът вътре и вън. Гледай
Вътре, гледай вън, и прави що той
На теб указва. Насищай своята
Действителност с живот и вземи
От нея ти живот. Това е правене и
Не-, в едно и също време. От "масажа"
С твоето присъствие подобно
Се ражда твоята любов и
Радост. Какво да правя? - нищо не
Прави и всичко ти прави, което -
Знаеш за полезно! Слава на Велес.
А пуджа своя правил ли си скоро? -
Да прославиш своя бог и свойте хора.
Да произнесеш свещените си думи.
И всичко друго ти прави, за което
Авторът сегашен е говорил и
Говори. Боговете той прославя.
С вода студена се облива, ходи
Бос по двора, разходки най-различни
Извършва в дните . Разходките са
Медитация, от тях се мисли и
И идеи, чувства придобиват,
За размишление - картини, импулс са те
За действия различни.
Слава на Велес и на тукашния автор
И деятел, що - от дела и действия живее.
Сегашните дела са утрешен живот.
За всички е така било, и така ще бъде.
Ще кажеш ти накрая - а работата,
Страсти най-различни. Отговарям,
Владей ги и умервай, защото животът
Е нещо по-голямо, велико и
Разнообразно от страстите и цели злободневни.
Важни те са, но -
Гледай ти и друго. Не се вторачвай сал
В едно. Защото има още и небе, и
Вечност има - път в безкрайността,
във именсита.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Todos los derechos reservados