"Отмъщение"
На Янаки времето му бе отминало
да се ожени подходящо!
И не,че не желаеше това тъй силно,
или пък "сляпата" да го не хваща!..
Беше кусурлия,а и никак не умееше
да направи комплимент!
На колежка пожелал "да не остарееш" -
прозвучало е зловещо в ЧРД-момент!*
На друга пък - да си износва дрехите,
че може да се гътне утре!
И всеки "хапваше"! А за "успехите"
легенди носеха се и навън и вътре...
Красивата била без мозък гъска,
модерната - суетна, даже мързелива,
пълна ли е - значи много "плюска",**
а слаба е,ч е серт характер скрива...
Но...намерили му и то какъв чалъм-
как да му "затворят" това слово!...
Една сутрин от вратата се подал навън –
некролог видял с такъв надслов:
Че за съжаление умрял скоропостижно
преди ден Янаки - колега най-любим
и накрая - скръбните, поименно, загрижени
от службата, изредени до един!...
Едва пристигнал там и без да иска чул
една колежка пита друга от какво
е умрял, горкия, тъй набързо?
А тя казала: "накрая пише послеслов,
че е от Партията и Профсъюза"!....
08.05.2018
_________________________________
* – ЧРД-Рожден ден
** – плюска - яде лакомо
PS Стихът е по истински случай!
© Ирина Филипова Todos los derechos reservados