10 feb 2008, 10:39

Песента за скитника 

  Poesía » Otra
832 2 7
ПЕСЕНТА ЗА СКИТНИКА

Какво ли търсиш, скитнико?

В Хобарт и Бомбай,
в Тимор и Китай,
в Рио и Сантяго,
в Манила и Чикаго.

Какво ли търсиш, скитнико?

В илюзията на наркотици,
в правдата на политици.
В прегръдките на всяка жена,
в банални, евтини слова.
В религия и дарвинизъм,
в еволюция и комунизъм.

Какво ли търсиш, скитнико?

Зад всеки завой,
през всеки порой,
зад всяка висока ограда,
зад всяка издигната барикада.
В революция, бунт и шрапнели,
под бронята на Нет Кели.

Какво ли търсиш, скитнико?

По всеки незнаен път,
във всеки потаен кът.
На всеки празен перон,
в песните на Соломон.
В библия и коран,
във вярата на Аврам
и в харема на Сюлейман.
В пещерата на Мохамед,
във всеки стих и куплет.
Под дървото на Буда
и във Бабилоновата кула.

Какво ли търсиш, скитнико?

Във всяка кръчма и дупка,
в юдейска целувка,
във фалшива сълза
и във мъртва душа.


Какво ли търсиш, скитнико?

В черен пандиз,
в безцветен пениз,
в изкълчена далавера,
в празните страници на тефтера.
В мъдростта на Конфюшес
и в милостта на бездушец.
 
Какво ли търсиш, скитнико?

Не зная, но ако разбера,
тогава ще спра
и навярно ще умра.

Р. S.
Всеки скитник поздравявам
и искрено му пожелавам -
да му се сбъднат всички мечти,
но несбъдната една да стои
за да има сили напред да върви.

© Алекс учо Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Ти просто си го нарекъл с името - "скитнико", ако не скиташе, вече щеше да е намерил, той просто търси нещо което все нему достига. Намира го - не стига, оглежда се и продължава отново!
    Поздрав за идеята в стиха ти!
  • Поздравления!!!Много ми хареса!!!
  • Това,което търсим е съвсем близо до нас!Не е нужно да обиколим целия свят, за да го разберем!
  • Понякога ме...разплакваш...
    с обич, Алекс.
  • Ей това съм чувствала, а ти си го изписал на белия тефтер,
    не мога да не ти стисна ръцете...а моята гуша ти стисна...
    С възхита те поздравявам и прегръщам, Алекс!!!
  • Уникален стих!
    Много ми хареса.
    Поздрав!
  • пътят е все пред нас!!!!!!!!
    и ни чака с отворени обятия!!!
    по добре да пътуваме с надежда,
    отколкото да пристигнем!!!
    поздрави,Алекс!!!!!!!!!
Propuestas
: ??:??