ПИСМО ОТ РАЯ
... добре живях на Синята планета –
знам как се кара с двеста – и със две,
събрах пари – и купих колелета
на моите прекрасни синове,
дом наредих от ключ до керемида –
светът се извървя през моя праг,
пет хляба, двата Божии сафрида
със друмника делихме си по мрак,
пих дълго винце с верните авери,
с които съм минавал през стени,
чух неведнъж: – Обичам те, Валерий! –
изречено от паметни Жени,
пях над житата с летните авлиги,
на път проводих птичите ята,
написах три дузини светли книги,
които някой ден ще прочета,
взех на жена ми рокля от коприна –
да мине с мен по Главната през май.
Щастлив от този свят ще си замина,
защото вече знам какво е Рай.
© Валери Станков Todos los derechos reservados