Уж всичко ми изглеждаше надеждно.
С компютъра отдавна съм на „ти“.
С години в него сбирах си надлежно
програми, снимки, файлове… Ала уви…
Модерна тема нищи се в последно време –
за интелект изкуствен все се коментира.
Животът наш щял бавно да превземе…
Дори и чувствата ни да роботизира!
Понеже съм жена - порода любопитна,
замислих се… Без чувства може ли човека?
Дали пък интелект не ми достига?
Със страх разрових се за инфо в нета.
Дузина сайтове за миг обърнах.
О, Господи, създавал даже стихове!
Машина и поет? Май Ѝлон Мъск е сбъркал?
Но как твори без чувство… софтуер?
Поезията е пулс в сърцето на човека
и приливна вълна е от емоции и чувства.
Това не притежаваш, изкуствени творецо,
без грам душа е твоето изкуство!
Достигнах до прогноза демонична
за нашата цивилизационна крачка.
Естественият интелект е неотложен избор!
Човечеството - жертва на…играчка -плачка!
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados
Поздрави!