Наричали Черно море гостоприемно,
помъдряла стихия, Понтос Еуксейнос -
с бронзовия изгрев на скулптора Каламис,
с Аполон, строг, бдящ над неговите брегове,
статуя, трийсет лакътя към небесата,
за векове над пръстта, калта, суетата…
Посрещала корабите на кого ли не,
смирявала и ветровете с Бога колос -
брат на Артемида, на Зевс и Лето дете,
до полуда влюбен в нежната нимфа Дафне.
След двеста лета развълнувал Аристотел –
учителят на Александър Македонски,
завоювал не чужди земи, а умове,
а през седемдесет и второ преди Христа
Марк Лукул свалил чудния колос от брега,
откарал го доволен до своя любим Рим,
поставил го високо – на Капитолия,
да разпръсква дух, да бди над римските земи.
Но с ценното защо ли се случва все така?!
… Към средата на века пети след Христа
готските нашественици вилнели в града -
от Аполон не оставили дори следа…
© Росица Танчева Todos los derechos reservados