Защо пък да си няма празник
дори народната чорбица?
То честванията ни – разни...
Притуриш лук, домат, водица,
картоф и чушка, патладжан,
нарежеш малко мерудийка,
и ето ти в един казан
завира чудна шаренийка!
А пък чорбарят със черпака
усърдно бърка, да е вкусно.
Ех, как е лесно с тая бака
за всеки края да отпусне,
и да посръбне с малко хлебец
и с люта чушка за загрявка.
И да духа супата, че зер
езика си да не попари.
По-отпосле и на сит търбух
да му удари мощна дрямка –
и възтежко тяло, мозък, дух
да опне под дебела сянка.
Така приспано множеството
минува делници безделни.
Край нас търкаля се животът –
пропукана и празна делва.
© Валентина Йотова Todos los derechos reservados
Тъжно, замислено ме усмихна.