І Сънуваше едно дете в рибарската къщурка малка, че от лазурното море му маха със ръка русалка. Пленен от нежния и чар и от косите и сияйни, принесе мислите си в дар, повярва в морските и тайни. През дни на скръб и труд горчив, в безумна битка със морето, запази своя сън красив, живот му даде със сърцето. ІІ По бряг отвесен и студен младеж се скита и мълчи и няма нощ, и няма ден за търсещите му очи. А вятър гони се с вълни, солени пръски разпилява, като замръзнали сълзи лицето тъжно оросява. Със поглед, впит в безкрайността, и болка пареща в гърдите, ще чака да се върне тя и да изплува от вълните. ІІІ В незнайни морски дълбини издига се дворец голям, с корали розови - стени, с килим от пясък разпилян. От весел смях е огласен и песни, галещи ушите. Там всеки лъч е отразен в сиянието на водите. Русалки дивни крие той - богини нежни и светливи блестят в прозрачния покой, във непристъпността щастливи. От тъмни бездни сила сбрали, а изтъкани от лъчи, човешки чувства не познали, осмиват мъжките мечти... ІV Свисти пак вихър вледеняващ, пак блъска прилива брега, небето бавно потъмнява, проблясва първата звезда. И в падащата нощ изгрява луна - красавицата бледа, човека чакащ озарява с усмивка нежна, но студена. А той, в морето поглед взрял, видя се като в огледало и трепна - беше остарял, как бързо времето летяло! Развяващата се коса отдавна май е посребрена, а само старата мечта остава неприкосновена. И с огън млад в гърдите пак очаква своята богиня, с очи горящи дебне знак от вече толкова години. С въздишка лека се присви и се отпусна на скалата, от чакане се вкамени, но още гледаше водата... V На изток просветля небето, вълните изгрев позлати и пясъците край морето обагри с хиляди искри. А между зъберите страшни видяха първите лъчи, че като паметник очакващ седеше камък със очи. И днес, след толкова години, дори през зимата, в снега, той - чакащ своята богиня, излъчва още топлина.
Siguiente en la categoría
Siguiente del autor
поздравявам те!!!