Не съм писател, художник, поет,
аз съм единствено - Вили.
Не търсете таланти у мен
някъде да са се скрили.
Не искам да ме превърнат в герой,
не търся и да бъда известен
или да се запитат някога „той
какво открива в птичите песни?
Защо опитва да нарисува
от техните ноти картини
и защо се разхожда в дъжда
без да е в настроение синьо?“
Във всяка дума или щрих
опитвам да влагам послания:
Добро не върши за пари!
Уважавай всяко създание!
Не чакай милост от богове –
те са жестоки към хората!
Не отнемай чужди плодове
и не гради за мисъл стобори!
Всяко нещо в живота
има свои две страни,
слънчевата търся да открия.
Правиш ли така и ти?
Не! Не съм писател, художник, поет,
приемете ме само за Вили.
Не търсете таланти у мен –
те у другите са се скрили.
© Вили Тодоров Todos los derechos reservados