На България
Пред очите ми,
един народ съсипва Великата Държава...
Не искам да съм част от прост народ,
ни от ограбвана държава.
Дяконе не гледай ни отгоре - срами се, че
за тез гяури на бесило ти висял си.
Срам ме е от мен, че във твойто време не живял съм.
Балкане и ти ветровете не спирай
поле стани поне урагани ни докопат.
Рила нека те взривят и тебе
да те продадат не ме е еня.
Пирине величествен ти беше,
нека писти от асфалт ти носят бреме.
Нека Добруджа пробият сонди
тия дето я ораха - те умряха.
Нека Родопите нарежат,
нека продадат таз свята майка,
на Великите предадени,
нека превърнат я в утайка.
Дунав нека да пресъхнеш,
нека в злато те превърнат,
нека станеш златна мина,
за да има от какво да дърпат!
© Герасим Григоров Todos los derechos reservados