по " Партизан за бой се стяга"
Емигрант за път се стяга,
куфарът реди добре.
Стекове с цигари слага,
ред ракия, ред с мезе.
Той отива надалече,
сякаш тръгва на война,
пет буркана със гювечи,
лютеница, създърма.
Цял вързоп със люти чушки,
копър, джоджан и лющян,
дрехи няма да са нужни,
дрехи ще си купи там.
Как във двайсет килограма
важното да подреди?
Няма място за салами,
от компот ще се лиши.
Той със близки се прощава
и отлита на гурбет.
Псува родната държава
с опустелия късмет.
Ще се върне след година,
куфар ще напълни той.
И отново ще замине
за насъщния на бой.
© Валентин Йорданов Todos los derechos reservados