Работен ден
Какво очаквам днес
с раждането на деня?
Въпреки сънливия унес,
навиците не ще изменя.
Пийвам чайчето с мед
или кафенцето с мляко,
избистрям сънен поглед
и тъжна съм по-малко.
Закуска и обяд, и вечеря,
приготвям и мериенда.
Бързам, дори треперя,
цепя двойната секунда.
Като момата от Сливи за смет
мога да извадя и добър късмет.
Волята, с душата ми юнашка,
се превръща в Мара Пепеляшка.
Справям се чудесно. Зная.
Но все не вижда му се края.
За какво ли ще намери,
сеньорита днес да се начумери?
Тъй е всеки Божий ден -
така животът ми е отреден.
Печеля евро в тази криза,
но всичко през носа ми излиза.
Няма радост, няма и любов
в емигрантския живот суров.
Надеждата - голяма, светла,
че за тук не съм се обрекла.
С куфар, чанта и билет
политам с първия самолет.
И ще свърши туй тегло,
но... в България по-лошо било.
... Затова, Бужке, ти поспри!
Испански учи и говори..!
_______________________
мериенда - следобедна закуска (исп.)
© Божидарка Божинова Todos los derechos reservados