Били в гората да работят ..
Оттам видели, че селото им гори …
Какво ли е - да изгориш с молитва в Бога …
А после само ти да се спасиш?!!
….
На село съм.. Небето свети!
Лъчите галят моето лице ...
Кънтят у мен нестихващи завети
дошли от родословното сърце.
В началото било е друго село
Будиловци наричало се то …
но в черен ден живота го отнело
и робството му сложило клеймо.
Били убити от засада хора
и нямало ни спомен от това ….
Спасили се били петима само,
побягнали през границата по света.
След сто години семето поело -
на нов живот , от пътя придошли ….
Но мястото на първото - постело ....
и само бели камък като гроб стърчи!
И тук, до тази вековечна плоча -
се сещам за народ, и за деди ..
И за късмета на онез, където
спасили се сред черните гори.
....
А те били в гората да работят ..
Оттам видели, че селото им гори …
Какво ли е - да изгориш с молитва в Бога …
А после само ти да се спасиш?!!
ЛЪЧИСТА
на границата, с. Раковица, обл. Видин
© ЛЪЧИСТА Todos los derechos reservados