Щом пътя си житейски извървиш,
поспираш се и се забавяш,
и може пак да продължиш,
но равносметка трябва да направиш.
Какъв си бил, какво си правил,
по правилния път ли си вървял,
а може би си позабравил
на кой какво си взел и дал.
На кой от хляба си отчупил,
душата си на кой си сдал?
На кой доверието си загубил,
достигнал ли си своя идеал?
А истината лесно ли познаваш
в коктейл от истини и от лъжи,
вината бързо ли признаваш
в стремеж да бъдеш първи ти?!
В душата ти живее ли доброто
и добродетел крие ли се там,
на хората раздавай ги, защото
живота може и да свършиш сам!
© Валка Todos los derechos reservados