Дама дали съм, не зная,
но купих веднъж огледало -
сложих го в неползвана стая,
дори го покрих с одеяло.
След време реших да надзърна -
себе си силно исках да видя,
с ужас поглед веднага извърнах -
без опаковка съм - как да се скрия?!
Лицева безизразност се вижда вяло-
Дамата със рентгеновите очи ще стана,
а рентгеново е и новото ù огледало,
как можах пред него да застана.
Звезда, затворена във рамка,
гледа ме с безочието на богиня,
сякаш във небето се издига плавно,
а реално е затворена в картина.
Картина ли, о, не, сгрешил си -
това е рентгеново огледало,
по скелета дори се виждат
очертания на нещо като тяло,
нарисувано с контури грозни -
забравяш в себе си поета
и искаш да изчезне просто,
да затвориш стаята проклета.
Сред декорите декор ще бъда,
овехтял костюм на празна сцена,
на закачалка нека ме разпънат,
там и без това е толкова студено.
Студено като в рентгеново огледало,
тъгата си оставих да се пръсне,
по костите ми да се разпилее бяла,
а тя се връща толкоз мръсна.
Поглеждам повърхност гладка -
Ирис кафяв зад нея нямо крещи,
видимо измерение на свят-загадка,
а в ръце невидими нюанси държи.
© Радост Вълчева Todos los derechos reservados