В празничния топъл ден, Родино,
не с падения, омраза, а с възход
ще ми се да се гордея,
за победите на твоя мил народ
иска ми се днес да пея.
Настоящето ти светло в този час
да ме топли и да радва
и във похода ти барабанчик аз
да съм на велика правда.
Но, уви! Родино мила! но, уви!
Мрачно, сивото ти ежедневие
пропито е със омраза,
завистлива алчност – безхаберие,
в гнойно-нравствена проказа.
Не една, не бяха две по твой адрес
хули и обиди тежки
и езици зли не съскат ли и днес
грозни думи, плоски смешки?
Скапана страна била си ти с народ
тесногръд и скудоумен,
де орисан роб да бъде и хомот
все да влачи недолюбен.
Стига с тези гнусни сквернословия,
господа, инсинуации,
с тия интригантства и злословия,
глупости и провокации.
Че народът ни е прост и завистлив –
спаружен плод в адска суша –
инфантилен, овчедушен – мързелив,
гърчещ се в кал до гуша...
Не народът е виновен, господа,
тук виновните са други,
де причина са във нашата страна
да сме все немили – чужди.
Работлив... Добър е нашият народ.
С добродетели изконни –
не с падения се слави, а с възход
и с традиции вековни...
Нищо че си на последно място ти,
по корупция и бедност,
днес да нямаш равна на земята и
по опорочена ценност...
С твоите богатства, прелести – разкош
аз със право се гордея,
за непобедимата ти сила - мощ
с радост ще ми се да пея.
Днес прекланям се пред твойте красоти
и пред миналото славно,
на безбрежните лазурни широти
и на всичко родно – свято.
Аз покорно свеждам своята глава
пред олтара ти, родино!...
Възхитен целувам твоята земя,
коленичил, татковино...
03.03.2012 г.
© Христо Оджаков Todos los derechos reservados