Запитат ли ме: Що е то Родина? -
аз казвам им - тя Ботев е за мен!
Високо Ботев знамето издигна
и в хиляди борци бе прероден.
Запитат ли ме: Що е Свободата? -
аз казвам им, че Левски е за мен.
Той стигна до бесилото в борбата
пред погледа на всички, изумен.
И вярно беше казал го Паисий,
историята срамно си мълчи.
Ти "Българин" в челото си написа
и жертвата ти в паметник стърчи.
На този свят тъй-много сме му дали -
от писменост, до подвизи безчет.
Империи разгроми са познали
наведени пред българският меч.
Героите ти - ръфат ги чакали
и вият на умряло нощ и ден.
Родино, ти така не ги прежали,
и все ще ги оплакваш, като мен!
© Иван Христов Todos los derechos reservados