РОДОПСКА НОЩ
Виси отгризната луна
над планината на Орфей.
Магичната й светлина
просмуква водопаден спрей...
Безсмъртен като силивряк
е алпинеумът велик!...
Дори сред пещерния мрак
запазва образ многолик!...
И Евридикиният дух
пропит е в тази красота.
Наяве и насън дочух -
пристъпя тихо боса тя...
Орфей я води за ръка...
Назад ще се обърне... Не! -
Щом тихо стъпват все така,
ще срещнат изгрева поне!...
... Виси отгризната луна
над планината на Орфей -
като над бременна жена
в обятията на Морфей...
© Ванилин Гавраилов Todos los derechos reservados
Това твърдят ботаниците!
Символично за България растение.