Като чернова на книга,
на която ръкописа
е заплел изкусно
някаква интрига,
първо ме олиса,
стисна ме за гърлото
и толкова ме слиса.
Още във началото
останахме на тихо -
аз и той - незнаещи,
гледайки се плахо,
непреставащи
да се изненадваме.
Аз - без никакво
очакване, но много
любопитство.
И той - ръкописът -
с тайни и обрати,
още недочетен.
Питам се, знаем ли,
героинята каква е?
Дали е искала
да каже нещо повече?
Или автора го прави
вместо нея,
а ако е мечтаела
да бъде само истинска,
преди всичко друго,
без да преиграва?
Желанията си да сбъдне,
а останала е неразбрана.
Нищо не е честно.
Може ли такава
манипулация да остане
ненаказана?
Може, казват и в живота,
не само във книгите,
неправдата е често
и равнодушно
подминавана.
© Даяна Руменова Todos los derechos reservados