Отишъл калеко ми нагло да пита
във двора на най-помъдрелия крал,
за цветната негова плямпаща свита
и как ли без нея той би живял.
Блажен си, могъл бих аз да заложа
живота повратен свой - понесеш
ли воя на бясната клика, о, боже,
би ти се сторил по-грозен от леш.
На силен владетел хич не отива
да слага уши на прашен гранит,
но без слухтене владее се криво,
затуй е свитата в кралския бит.
© Валентин Стайков Todos los derechos reservados