16 feb 2010, 16:51

Сговорна дружинка 

  Poesía » Para niños
737 0 13

 

 

На полянка, сред горичка,                   За  послушните дечица

край бълбукаща рекичка,                    купи медена родица.

под глогинка  разцъфтяла,                   За мъжа си взе бастун

чудна къща се е свряла.                        от мустаче на ластун.

Скромна е като калинка.                       Шапчица от незабравка

Има прелестна градинка,                      купи за сестра си Здравка

с люлки от треви зелени,                       и букет от  цъфнал лен

нощем нежно осветени                           за рождения ù ден.

от фенерчета – светулки.                      А за себе си  наметка

Там щурчета със гъдулки                     купи от една съседка.

пеят сладко чудни песни                       Време е да се завръща

за стопаните чудесни –                          с даровете в свойта къща.

Мравчо, леля Мравулинка                    Но във кошницата стара

и за цялата дружинка                             много тежък е товара,

от дечица работливи –                            да го вдигне сили няма.

мили, кротки, обичливи.                         Леле, че беда голяма!

Вчера мама Мравулинка                        Праща бърза телеграма

със чадърче от латинка                          до семейството голямо:

и с ботушки от шушулка,                      „Искам помощ!Време няма.

кипра като млада булка,                         На пазара чакам. Мама„

грабна кошницата стара                         Тичат с тънките крачета

и потегли към пазара                               десет пъргави момчета,

на съседната поляна.                               седем дъщерички мили

Прясна стока рано, рано                         като птички лекокрили.

ранобудните стопани                               На пазара запъхтени

са донесли от полето.                               спряха  с бузки зачервени.

Вдигат врява до небето.                          А до кошницата стара,

Конкуренция – жестока.                        натежала от товара,

Всеки хвали свойта стока.                      се усмихва Мравулинка

Мама Мравулинка спира                        на работната дружинка.

и подаръци избира                                   Към децата се навежда

за семейството си драго.                         и съвети тя нарежда:

Бързо в кошницата слага                        - Мили мои, запомнете,

тежко зърно от пшеница,                        дружни винаги бъдете!

два сухара от трошица                             С дружни сили планината

и листенце див пелин –                            ще повдигнем с рамената.

дар за дядо Мравулин.

 

 

 

© Генка Богданова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??