08.09.2020
Щастието за всеки е различно...
Щастие за някои е да отидат на море...
За други- от лотария да спечелят...
Желаят всички пък- децата им да са добре...
Други- тъща имат ли- като я утрепят!...
Мечтая аз зелена карта! За накрай света! Но не за мен, а за комшиите ми отгоре! От как живея тук съм в стрес и станах
кълбо от нерви от квартиранти, не от хора!
Сменяха се често, но от една и съща марка..
Сбирки! Викане и бой! Сливаха деня с нощта!
С много музика до дупка и тропане без мярка!
Полицията смяташе, че е измислена вина!
Така години, но вече собствениците дойдоха!
Сега "кълбо" заплитам с друга одисея-
месеци откак започна да "бушува" им ремонта!
Моля ти се, Боже, дай ми сили да оцелея!..
Стени събарят! Местят водопровод и тоалетна!
Над мойта кухня- стана тяхна спалня...
Антрето си превърнаха във кухня- неуместно
е над гардероба ми да има мивка и пералня!!
Не ми се мисли теч да стане! Вече преживях
два пъти от квартирантите подобен стрес!
От тях дори"извинявай" и съчувствие не видях,
а страшните прогнози съня ми гонят днес!
Всеки ден е ад, май трябва да се евакуирам!
Канго! Земетръсен грохот! Въздухът трепери...
Падащи предмети! Стряскам се! Да протестирам?
Нямам право! Нали ремонт е! И хапче да намеря!
Насред убийствената, безпощадна дандания,
при трийсет градуси се нов"проблем" прибави-
на мърша засмърдя, незнайно от кои комшии!
След дълго дУшене- разбрахме, че забравил
е квартирант под мене прясна риба и заминал...
За десет дни!Прозорците затворих- пак смърдеше!
Разтревожени помислихме да не се е споминал...
А в тая знойна жега и грохот- вече много беше!
Та се моля Богу- с картата зелена да ги изпрати
далеч оттук, зад океана или на поляна празна-
да строят безкрайно дълго и с идеите си богати
да не пречат на останалите, че е "заразно"!...
Че мисля вече ако"без да искам", си наложа:
Чушкопекът под прозореца им, ей така да сложа!
Риба да пека през ден и тая миризма и дим
в спалнята отгоре да отровят въздуха й необходин!
Ами в кухнята, неделя сутрин ако филийки прЪжна,
та недовършеният сън на спящите отгоре стъжня?
ТУтакси от себе си започнах да се отвращавам,
че подобни мисли пъклени ми идват да отмъщавам!
А какво е необходимо всъщност, за да е човека
щастлив, доволен?- Добри приятели, съседи! Ето
имаш нужда днес от помощ супер животворна!-
пръв съседа се притичва истински и безусловно!
На празник или скръб- той ще ти предложи рамо,
а утре ти на него! Срещу какво? Уважение само!
Та нека от ремонта и таван и под да ми трепери!
Само сигурност във дейността им искам да намеря!
За личното удобство като мислим в разни случаи-
нека вредни следствия насрещния да не получи!
А картата зелена ли? И да спечеля, не ще ползвам!
Навсякъде нали от вируса- убиец пък цари угроза!...
С думите си не желая да ви трогна, най- ефектно,
нито моля съпричастност! Говоря, за да ми олекне!!...
© Ирина Филипова Todos los derechos reservados