Не се опитвай да затваряш
очите ми за болката навред
и спри наивно да повтаряш,
че всичко е съвсем наред!
Светът не е безкрайно светъл,
а смесица от блясъци и мрак!
До тука знам, че е протекъл
в падения, възход и бяг...
Движения, импулси и замах,
като под тръпнеща ръка,
рисуваща табло за шах -
поле на власт и суета.
Създател може и да няма,
ала черно-бялата игра
я има и търпи промяна,
чрез двуцветната борба.
В тази партия жестока
бяла фигура до мен бъди,
дай ми сила и посока
и по пътя ни свети!
Не се опитвай да затваряш
очите ми за болката навред!
Не бива сляпо да забравяш
черно-бялото табло под теб!
© Ива Todos los derechos reservados