Прескачах дълго преспите в снега,
а ти примираше във моите ръце,
но във очите ти блещукаше тъга
и смръзваше за миг любимото лице.
А на концерта вчера бе щастлива,
приемаше приятелски прегръдки и цветя,
усмихваше се нежно, боязливо –
сам не разбрах, какво ме сполетя.
И през нощта си писахме безкрайно,
изпратих ти сто клипчета, картинка със ламя,
дори ръката ти поисках най-нехайно,
а ти ми се разсърди. След това се смя.
На сутринта към теб пътувах дълго,
смених метро, тролей, трамвай,
и пеш походих, по леда се хлъзгах,
бездомни кучета ме срещаха със лай.
И приказката почна в слънчевата зима,
разказваше ми нещо, аз държах те за ръка,
оглеждах лекомисления свят невъзмутимо -
от колко време само си мечтаех за това...
А след това дойдоха: шоколадовата торта,
безумна нощничка и паднал телефон на тротоара,
и дълги крачки пред една църковна порта,
а после и зеленото око на светофара.
Не зная колко детски руски песни
запомни люлката във бялата градина.
И тъкмо всичко стана топло и чудесно,
ти махна странно, влезе в подлеза и си замина...
Пропадайки в душевното мъртвило,
дори чорапената котка взех за важен знак,
а ми останаха две снимки, диря от червило,
и тежък вкус на спарен лепкав мрак...
© Теодор Иванов Todos los derechos reservados