Спомен
Помня, помня ги житата
и аления мак сред тях.
То беше знойно, знойно лято,
когато сините метличини цъфтят.
Тогава имаше един дядо,
който венче ми подари.
Погледна ме замислено и каза:
“Тез цветя са като твоите очи!”
И сложих си венчето на главата.
И сля се то със русите коси.
От житни класове кат' чисто злато.
От полските цветя на моите деди.
Шумяха старите комбайни,
обхванати от адска мараня.
И всеки бърза жито да събере.
Клас по клас да го прибере.
Аз тичах – босонога и безгрижна,
прегърнато от вятъра дете.
Не знаех, не разбирах нищо,
а в този ден на народа хляба се пече.
Колко пъти житото узря,
отдавна вече не броя.
И днеска искам да потичам.
Да се поровя във пръстта.
Пред мен са златните жита, със аления мак,
и цъфнали метличини край тях.
…………………………………
Очите на сина ми – същите са,
като цветята от онова венче...
но аз искам да съм босоногото дете...
© Ирена Емилова Todos los derechos reservados